Rouwretraite 1, 2 en 3 maart 2024

Rouwretraite op een prachtige stilteplek in de Friese wouden. Omheind door veel groen, water en een bosrijke omgeving met dierengeluiden van de vogels, schapen- en paarden. Een plek waar je helemaal tot rust komt en aan je rouwproces kunt werken.

Ik organiseer deze rouwretraite en werk samen met Sandy, Brigitte en Alie. Een prachtige combinatie van rouwbegeleiding, stiltewandelingen, Tai Chi, yoga/pilates, paardencoaching, rouwmassage en/of ademsessies.

Een heel mooi programma waarmee je verder komt in je rouwproces en waarin activiteiten worden aangeboden om te ontspannen en om meer in je lichaam te komen.

WE KIJKEN ERNAAR UIT OM JE TE ONTMOETEN 

Klik hier om het inschrijfformulier te downloaden. (Print de eerste 2 pagina’s uit, vul ze in en mail ze mij op spaandonk.anneke.54@gmail.com.)

ROUWPROGRAMMA:

Woorden kunnen naar boven komen: NOOIT MEER. Nooit meer mijn verhaal kunnen vertellen, nooit meer advies kunnen vragen, nooit meer leuke dingen doen samen, nooit meer je stem horen. Nooit meer met elkaar lachen of elkaar troosten.

Voel je jezelf alleen in je verdriet? De aandacht van je omgeving die je in het begin had met het overlijden van je dierbare wordt steeds minder. Voor jou staat de wereld stil, terwijl van anderen het leven weer gewoon doorgaat. Je voelt je eenzaam want niemand kan voelen wat jij van binnen voelt. Je kijkt al in de ochtend op tegen de dag als een berg en de dag moet nog beginnen. Al het aankleden en jezelf verzorgen kost veel energie. Laat staan je concentreren op je werk en er te zijn voor je kinderen. Mensen zeggen na een bepaalde periode dat je moet doorgaan en zeggen dit met alle goede intenties. Dat vind je zelf ook wel. Helaas lukt het je nog niet, je weet niet hoe.

Leren omgaan met verlies van je ouders, kind, partner, vriendin/vriend. Durf emoties te delen, laat zien waar je mee worstelt.

VERBINDING MET LOTGENOTEN GEEFT KRACHT EN HOOP

Het verbinden, delen met lotgenoten geeft je steun en kracht en je gaat je realiseren dat je gevoelens en je gedrag heel normaal zijn. Dit geeft je steun en kracht en het geeft hoop op de toekomst. Het is ook uit onderzoek gebleken dat delen van groot belang is. Het delen van jouw gevoelens en ervaringen met anderen kan je dichter bij jezelf brengen. Je hebt maar een half woord nodig met lotgenoten en je begrijpt elkaar. Op den duur vind je een weg om met jouw verlies om te gaan en je leven weer vorm te geven.

Om die redenen organiseer ik, Anneke van Spaandonk van Counseling Innerlijke Kompas (Counselor en Verliesbegeleidster, masseuse, ademcoach) deze rouwretraite. Ik werk samen met Brigitte Burger (yoga- en tai Chi docente), Alie Stenekes (paardencoach) en Sandy Snijders.

De onderwerpen die we gaan bespreken zijn onder andere: hoe kan ik omgaan met mijn gevoelens, welke voorbeelden heb je gehad vanuit je ouderlijk gezin als het gaat om tegenslagen, teleurstellingen en verlies. Zijn deze helpend of zijn er andere manieren? Hoe rouwen mannen en vrouwen, hoe kan ik verbinding maken met mijn omgeving en hoe kan ik verder zonder mijn dierbare. Door middel van oefeningen, opdrachten, visualisaties en theorie over rouw, krijg je meer inzicht in hoe je rouwt en hoe je daar een weg in kunt vinden. Een groep bestaat uit 6 tot 8 personen. 

MIJN DOEL

De rouwende verder te laten komen in hun rouwproces en weer in hun kracht te laten komen. Zodat je weer thuiskomt in jezelf na je rouwproces.Ik begeleid je emotioneel en lichamelijk zodat het rouwproces minder moeizaam hoeft te zijn en korter.

Lichaam en geest zijn een. Door beide aan te pakken kom je verder in je rouwproces. Door gesprekken en lichaamswerk en rouwmassages kom je weer dichter bij jezelf.

Daarnaast ondersteun ik de relatie met jezelf en met anderen als dat nodig is. Door verlies kun je behoorlijk geconfronteerd worden met jezelf en met anderen.

Paardencoaching

Paarden kunnen door hun sterke zintuigen aanvoelen wat er in een persoon omgaat. Door in de energie van de paarden te zijn helpen de paarden jou om te aarden en te ontspannen. Vanuit deze rust ondersteunen de paarden jou om je verdriet aan te kijken, bewust hiervan te worden, te voelen en los te laten.
Ze geven signalen en spiegelen datgene wat voor ons op dat moment belangrijk is. Tijdens de retraite wordt er in de energie van de paarden gemediteerd. We starten met aardings- en ademhalingsoefeningen. Door de energie van de paarden maak je verbinding met jezelf en word je jezelf bewust van wat er op dat moment in je omgaat. Paarden kunnen niet praten zoals mensen, maar communiceren voortdurend met elkaar. En dat doen ze bij een paardencoach-sessie ook met jou. Ze reageren non-verbaal, instinctief en intuïtief op jouw lichaamstaal. Paarden herkennen bijvoorbeeld twijfel, zekerheid of onzekerheid, daadkracht, enz. En recent is wetenschappelijk aangetoond dat paarden zelfs in staat zijn positieve en negatieve gezichtsuitdrukkingen van mensen te onderscheiden.
(Er wordt niet op de paarden gereden, ervaring met paarden is daarom niet nodig)

Door de uitleg over de reactie van het paard op jou bij een paardencoach-sessie krijg je bijvoorbeeld (meer) inzicht in je eigen manier van handelen, je gedrag en/of je overtuigingen. En dat is handig, want met behulp van een professionele paardencoach kan dit vervolgens weer vertaald worden naar jouw dagelijkse welzijn. Je wordt je veel meer bewust van je omgeving, je eigen rol daarin en wat je misschien kunt of wilt veranderen.

Yin Yoga / Pilates

Bij Yin Yoga houd je een yogahouding voor een langere tijd aan. Hierdoor ontstaat er ruimte om je lichaam te leren kennen, ontdekken en (aan)voelen. Pilates is de perfecte training voor het lichaam. Met rustige oefeningen verbeter je je houding, maak je jouw spieren sterk en je hoofd leeg. De oefeningen zijn voor iedereen te doen en vooral geschikt voor mensen met rugklachten of gewrichtsproblemen.

Stilte-wandeling met meditatie

Tijdens een stilte-wandeling ervaar je de natuur en geluiden om je heen. Om dit rustgevende moment extra kracht te geven, mediteren we met elementen uit de natuur. Deze meditatie kun je in het dagelijkse leven makkelijk toepassen zodat je tijdens een druk moment eenvoudig kunt ontspannen.

Tai Chi

Tai Chi is een serie oefeningen die het lichaam sterker maakt en ontspanning geeft. Een bewegende meditatie die veel doet met ademhaling en rust geeft. Met eenvoudige bewegingen stimuleren we functies in het lichaam.

                                                   


                                         

Effecten na het programma van de rouwgroep

  • Na de rouwgroep ben je verder gekomen in je rouwproces.
  • Heb je inzichten gekregen in hoe je rouwt. Waar jouw struikelblokken op jouw pad van verlies zijn, wat er nog meer kan meespelen in jouw proces
  • Bewustwording hoe je het kan aanpakken
  • Meer in je lijf uit je hoofd (rouwmassages, ademsessies)
  • Je voelt je wat krachtiger om dingen op te pakken
  • Geleerd hoe je hulp/steun kunt vragen aan je omgeving en beter je grenzen aan kunt geven
  • Je kunt weer beter functioneren in je gezin, werk en sociaal leven

Mijn motto is: Je hebt geen keuze wat je overkomt, wel hoe je ermee omgaat!

 Geschikt voor wie?

·        Voor mannen en vrouwen die een dierbare hebben verloren en ondersteuning zoeken

·        Voor mannen en vrouwen waarbij de dierbare minimaal een half jaar geleden is overleden

·        Mensen die voor lichaamswerk openstaan

·        Voor mensen vanaf 25 jaar tot 70 jaar

 KOSTEN

€ 575,00 p.p. Inclusief: materiaal rouwprogramma, 2 overnachtingen, ontbijt, lunch en diner. Rouwbegeleiding, paardencoaching, rouwmassages of ademsessies, tai Chi, yoga/pilates en stiltewandelingen met meditatie.

Je kunt gedeeltelijk vergoeding ontvangen van je zorgverzekeraar, afhankelijk van je polis of als je alternatief verzekerd bent.                         

Landgoed Simmerwille Kollumerzwaag Friesland                            

Wie zijn wij?

Allereerst wil ik Brigitte en Alie voorstellen

Brigitte Burger

docent yoga en pilates

Is eigenaresse samen met haar man van landgoed Simmerwille. Voor sommige bekend van het tv-programma “ik vertrek”. Ze heeft met haar man een paar jaar in Frankrijk, in Duitsland gewoond en een toeristisch bedrijf gestart in Spanje en zijn weer terug in Nederland. Brigitte geeft sportlessen en is jarenlang instructrice geweest en geeft nu yoga en pilateslessen. Ze heeft een boek geschreven “de kilo’s kwijt mezelf terug” en ze besteed veel aandacht aan gezonde voeding. Meer informatie kun je vinden op deze website https://www.campingsimmerwillekollumerzwaag.com

Alie Stenekes

paardencoach

Alie heeft 40 jaar ervaring met paarden en met werken in de gezondheidszorg. Acht jaar geleden kwam ze in aanraking met paardencoaching en heeft ze aan workshops en cursusweekenden meegedaan. De reden dat ze begonnen is met paardencoaching is dat ze zelf heeft ervaren wat paarden voor mensen kunnen doen. Dit was voor haar de reden om mens en paard bij elkaar te brengen. Vijf jaar geleden heeft ze de basisopleiding hulpverlening met paarden gedaan bij Josien Willemsen. Nu organiseert ze paardencoachingsweekenden in combinatie met onthaasten en bezinnen. Wat voorop staat in de paardencoaching is bewustwording, plezier en ontspanning.

Wat kan paardencoaching doen met rouwenden?

Paarden zijn de spiegel hoe jij je voelt en kunnen je bewust maken waar je bent in jouw rouwproces. De paarden willen op hun manier iets zeggen tegen je, waar jij weer verder in kunt komen op jouw pad van rouw. Voor meer informatie: www.sonneborghe.nl

Sandy Musters-Snijders

assistent

Op school was ik een duizendpoot met aandacht en interesse voor iedereen om mij heen. Als kind was ik sociaal emotioneel al sterk en kwam op voor iedereen die het niet makkelijk had.

Mijn familie zei altijd dat ik de zorg in zou gaan, alleen stond ik daar zelf pas achter toen ik 34 jaar werd. De werkervaring die ik daarvoor heb opgedaan neem ik mee in mijn werk als therapeute.

In 2010 ben ik begonnen bij  een zorginstelling in Tilburg als begeleidster, teamleider, coördinator en geëindigd als operationeel manager. Ik heb de opleidingen Acces bars en ReAttach therapeut  mogen volgen en binnen het bedrijf als therapeut mogen werken, dit met heel veel plezier. Het is fantastisch om van mensen afscheid te mogen nemen omdat ze lekker in hun vel zitten. En dit resultaat al na een paar sessies.

Mijn besluit om de opleiding tot holistisch therapeut te gaan doen komt voort uit een bijzonder goed resultaat van een holistisch therapeut waarmee ik vanuit een privé situatie mee in contact kwam.  

Door het overlijden van mijn moeder ben ik gaan nadenken over mijn leven en hoe ik daar verder invulling aan wilde geven. Dat antwoord was snel gevonden, ik wil als professional mensen in hun kracht zetten met de tools en methodieken die ik mezelf eigen heb gemaakt.

En nu mag ik dat doen met alle ervaringen en kennis die ik de afgelopen jaren heb opgedaan.

Anneke van Spaandonk

counselor en verliesbegeleider,
organisatie

Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de psyché van de mens. Rond mijn dertigste werd ik me bewuster en reflecteerde op vragen als: Waarom loop ik hier steeds tegen dezelfde problemen aan? Wie ben ik in de essentie? Wat wil ik, waar word ik gelukkig van?

Mijn zoektocht begon met Bio- energetica, reiki-opleidingen, Body Reikitalk, energetische meditatiecursussen. Daarna werd duidelijk dat ik graag mensen wilde begeleiden op hun levenspad. Ik heb aan de Academie integrale menselijke wetenschappen in Utrecht een opleiding tot counselor gevolgd.

In de periode daarna werd ik geconfronteerd met rouw/verlies in mijn leven en heb ik met dit thema affiniteit opgebouwd. Van daaruit besloot ik om me te specialiseren als verliesdeskundige en heb ik de opleiding “Het land van rouw” afgerond. Ik ben verlies- en ervaringsdeskundige en verliesbegeleider. Mijn praktijk staat ervoor om jouw innerlijke kompas in beweging te brengen. Ik leer je daarnaar te luisteren en er vertrouwen in te hebben. Je leert de goede weg die je op mag gaan op jouw levenspad. 

Voor meer informatie www.counselinginnerlijkekompas.nl

Plaats een reactie