Hoe vul je Vaderdag in nu je vader gestorven is?

Mijn vader is inmiddels 13 jaar geleden gestorven, 10 dagen nadat mijn dochter Guusje was geboren. We zouden een paar dagen later zijn verjaardag vieren. Mijn broer kwam bij me langs om te zeggen dat het niet goed ging met onze vader en hij had geen idee hoe het zou aflopen. Ik ben gelijk met hem naar het ziekenhuis gegaan en met Guusje. Het was de eerste keer dat mijn vader haar zag, want hij zou haar zien op zijn verjaardag. Ik ben zo dankbaar geweest dat mijn vader mijn dochter heeft gezien. Hij was een echt familieman en gek op kinderen. Ik vond het zo jammer voor beiden en dat Guusje zo’n leuke opa heeft moeten missen. Ik deelde wel veel verhalen over mijn vader zodat ze haar opa toch een beetje leert kennen.

Vaderdag vieren toen hij in leven was

Met Vaderdag kwam heel het gezin bij elkaar en genoten van elkaars gezelschap. Mijn vader werd in de watten gelegd. Hij was een Bourgondiër en kreeg dan de beste wijn, Belgisch bier en/of een heerlijke aftershave. Hij had dan een grote glimlach op zijn gezicht en wreef in zijn handen. Dat was het symbool dat vader in zijn element was en het goed kon waarderen.

Nu met Vaderdag

Nu gaan we naar de begraafplaats en leggen bloemen en ik steek een kaarsje aan bij zijn foto. Praat tegen hem hoe het met me gaat en met Guusje mijn dochter. Ik ben blij dat hij mijn vader is geweest.

Hoe doe jij het nu?

Hoe vul jij Vaderdag in, nu je vader niet meer in leven is? Hoe vierde je Vaderdag toen hij in leven was?

Wat heb je van je vader geleerd, waar stond hij voor?

Een vader zorgt voor zijn kinderen zodat ze stappen gaan zetten in de buitenwereld. Dat je jezelf veilig voelt om de wereld te verkennen. Wat heb je van hem geleerd en wat neem je van hem mee in je leven? Mijn vader vierde echt het leven en genoot van wat hij kon. Altijd wel een reden om een feestje te vieren. Zijn kinderen waren zijn alles. Hij hield van de natuur, mijn opa en oma hadden hun eigen bos en heeft me daar veel over geleerd. Hij hield van verre reizen. Ondanks dat hij 18 jaar ziek is geweest, waarin hij 9 jaar in een verzorgingstehuis verbleef na een herseninfarct. Mijn vader was een geboren optimist en zag telkens nog de lichtpuntjes ondanks dat het steeds minder met hem ging. Ik heb altijd veel respect gehad voor hoe hij in het leven stond. Deze eigenschappen heb ik ook gelukkig van hem en ik ben daar erg dankbaar voor.

Meer willen weten over mijn werk of een gratis kennismakingsgesprek maken en wat ik voor je kan betekenen mail: https:/counselinginnerlijkekompas.nl/contact/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s