Hoe draag jij jouw kruis?

(Lees ook de reactie van Lya van Poppel op deze blog.)

Bijna Pasen voor de deur. Pasen is het christelijk feest van de opstanding die volgt op de kruisiging. Een verhaal van verraad, liefde en lijden.

De symbolische betekenis van Pasen

Staat voor de geestelijke bewustwording en vernieuwing. Dat proces vindt plaats in de mens die zich daaraan aandachtig wijdt vanuit inzicht en verlangen. De opstanding van de innerlijke mens.

De loutering

De symbolische boodschap is het verhaal over je ware zelf. In het paasverhaal staat Jezus centraal en staat symbolisch voor het ego, een ik. Zolang hij verbonden is aan de wereld kan hij niet de verlossing bereiken, om dit te bereiken zal hij moeten sterven. De kruisiging wordt in gang gezet door het “verraad” van Judas. Na drie dagen is Jezus herrezen. De vernieuwing komt tot stand, er kan weer iets nieuws ontstaan.

Mattheus Passion

Ik ga al jaren naar de Mattheus Passion, een muzikale versie van de kruistocht van Jezus. De eerste keer ben ik geweest met mijn moeder en we hebben er bijzonder van genoten; het werd ons dingetje. Met deze muziek wordt het collectief onbewuste aangeraakt en word je gelouterd.  Naderhand kwam ik in contact met de verfilming ervan “erbarme dich”. Wat betekent ontferm over u. De film gaat over het lijden van de mens.

Omgaan met tegenslagen en verdriet

Hoe ga jij om met lijden in jouw leven. Iedereen maakt tegenslagen en verdriet in zijn leven mee. Hoe groot is jouw draag- en veerkracht? Hoe word je gelouterd? Wat voor voorbeelden heb je gehad uit jouw ouderlijk huis? 

Vaak ga je nog vanuit deze voorbeelden hiermee om. Mocht het verdriet er zijn, werd hierover gepraat, was hier ruimte voor? Zijn deze methoden nog functioneel of is het tijd om er anders mee te leren omgaan? Als je jouw verdriet negeert en niet door de pijn gaat kan er niets gelouterd worden, hoe moeilijk dat ook is. De wereld van rouw is geen uitgezet parcours. Het is meer een tocht als een labyrint. Je hebt je eigen weg te vinden.

Gevoelens van rouw zijn als landschappen, door troosteloze woestijnen, langs bevroren rivieren en het hol van de draak. Je bent een held (in de mythe) volgens Antje Uffmann als je rouwende bent. Je moet bovenmenselijke prestaties leveren. Na de reis keer je terug als een ander mens met een grote beloning. Dit is jouw schat om er uiteindelijk sterker en krachtiger uit te komen dan van tevoren. Een nieuwe ik met een andere identiteit, en wetend waar het om draait in de wereld.

Als je kijkt naar het verhaal van Pasen. Jezus die is gestorven voor ons om vernieuwing tot stand te laten komen. Als hij verbonden bleef aan de wereld kan hij niet de verlossing bereiken.

Mijn zoektocht

Mijn zoektocht is mijn weg naar mezelf in het leven, het inzicht. Het labyrint symboliseert dit, welke weg te gaan, soms een zijweg of je komt op een doolweg. Dan dwaal je weer even verder en dan komt er een inzicht en na veel ploeteren kom je op de hoofdweg en je gaat verder met jouw weg. De levensweg van de mens zie ik in belangrijke opzichten als de kronkelingen van het labyrint. Het labyrint bevestigt al wat we weten en voelen. De uitdaging is ernaar te gaan handelen.

Nieuwe strategie

Ik ben grootgebracht met voorbeelden als sterk te zijn, doorgaan. Totdat ik zo tegen mijn grenzen aan liep en een burn-out kreeg. Er kwam veel rouw op mijn pad, mijn vader stierf plotseling 10 dagen nadat mijn dochter geboren was. Het liep allemaal niet soepel om af te studeren voor mijn opleiding als counselor. Mijn vervangster liet me zitten in mijn zwangerschapsverlof. Daardoor heb ik weinig zwangerschapsverlof gehad om mijn bedrijf gaande te houden. Ik was kostwinner en had niet zoveel keus. Daarnaast had ik ook de zorg om mijn moeder om haar staande te houden als verse weduwe. Daarna werd ik wakker geschud dat mijn strategie niet meer werkend was. Mijn nieuwe strategie is geworden om door de pijn te gaan door er tijd voor te nemen en mijn wereldje kleiner te maken met mensen bij wie ik mezelf kan zijn in heftige tijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s