Trouw aan jezelf en rouw

Ik kom regelmatig bij mijn cliënten tegen dat zij geen goede relatie hebben met zichzelf. Hierdoor stagneren ze of lopen ze vast als ze een verlies meemaken. Dat is vaak het onderliggend probleem. Ze zijn gefocust op de ander en halen daar hun zelfvertrouwen uit. Ze kennen zichzelf niet goed en weten niet wat hun eigen behoeften en wensen zijn. Ze zijn minder goed om hun grenzen aan te geven en nemen vaak verantwoordelijkheid voor wat niet bij hun hoort.

Hoe herken je een goede relatie met jezelf? Zelfrespect, zelfkennis en zelfvertrouwen spelen een belangrijke rol. Zelfrespect: begrip hebben voor jezelf en accepteren dat je fouten maakt. Zelfkennis: weten en begrijpen wie je bent. Zelfvertrouwen: het is goed zoals ik ben. Je hebt een goede verbinding met je eigen lichaam en luistert en reageert op een goede manier op signalen. Je leeft gezonder en je bent energieker, je beleeft meer innerlijke vrijheid. Je volgt je eigen weg en niet die van anderen. Je toetst jezelf niet aan normen en waarden van een ander. Zo’n relatie sterkt je bij het verwerken van verlies en andere tegenslagen. Je weet dat je er niet alleen voor staat en durft hulp te vragen.

Wat gebeurt er als je een slechte relatie hebt met jezelf en een verlies meemaakt? Als je door die slechte relatie met jezelf genoeg hebt aan jezelf, niets te verzetten hebt en geen energie over hebt? Dan kom je in de knel en voel je jezelf in een soort spagaat! Enerzijds wil je er voor de ander zijn, want dat is een natuurlijk mechanisme in je geworden en anderzijds heb je niet veel te geven.

Je komt in rouw de lelijkste kanten van jezelf tegen. Als je dat niet kunt accepteren kan dat een extra obstakel zijn. Mensen die niet trouw zijn aan zichzelf, kunnen zich schuldig voelen als een ander hen helpt en er voor hen wil zijn. Ze willen er een ander niet mee belasten. Wanneer ze van streek zijn of angstig kunnen ze de neiging hebben om zich aan de ander vast te klampen. Of er kan zich een latente angst ontwikkelen: bang zijn om mensen te verliezen. Daarnaast kunnen ze het moeilijk vinden om nieuwe intieme relaties aan te gaan.

Je omgeving vindt het vaak fijn om in deze situaties iets voor je te kunnen betekenen. Iets te doen, een luisterend oor te bieden, of gewoon aanwezig te zijn. Het is ook fijn voor de ander als je de steun en troost echt kunt ontvangen. Wanneer je weer verder bent in je verlies en jezelf weer krachtiger voelt ontstaat er weer wederkerigheid in een relatie.

Wat kunnen de verborgen oorzaken zijn van een slechte relatie met jezelf?

  • Vaak is een hechtingsprobleem de oorzaak. Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand in het gezin ziek was en daardoor alle aandacht kreeg, of een sterfte in het gezin zodat je ouders/verzorgers er niet voor jou konden zijn.
  • Gefocust zijn op die ander en beloond zijn geweest voor dit gedrag. Gevolg is dat je je eigen identiteit niet hebt kunnen vormen en niet weet wat jouw eigen behoeften en wensen zijn. Wie ben jij?

Hoe kun je de relatie met jezelf versterken? Hoe doe je dat?

Leef je nog steeds zoals je het hebt geleerd in jouw voorgeschiedenis? Volg je nog steeds de voorbeelden uit jouw gezin? Zijn deze nog functioneel? Je kunt jouw patronen/overtuigingen die niet meer werkzaam zijn en jou stagneren in je persoonlijke groei, verbreken. Wat er is gebeurd, is dat nog wel relevant in het Hier en Nu? Vaak is het in het niet meer van toepassing omdat je dan steeds weer dezelfde situatie beleeft van toen, alleen met andere hoofdrolspelers. Het is goed om dit los te laten en functionele overtuigingen er tegenover te zetten. Ben ontrouw aan je voorgeschiedenis. Laat de verantwoording liggen bij wie het hoort. Stap in het onbekende, ook al voelt dat onveilig. Daardoor ontstaat er een nieuwe toekomst. Ga uit je comfortzone, zodat je jezelf anders ontwikkelt. Zo sta je steviger in jezelf en ben je niet afhankelijk van de buitenwereld en loop je jouw eigen levenspad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s