Dankbaarheid

Er is veel mis in de wereld op dit moment. Er zijn ook dingen waar je dankbaar voor kunt zijn. Dankbaar is een klein woord van grote betekenis. Waar ben je dankbaar voor? Wat gaat er goed in jouw leven, met jezelf, met je werk en je gezondheid. Je realiseert je dit steeds meer in de kleinere wereld waarin we nu leven met de Corona crisis. Wat is belangrijk voor jou, waar word je blij van?

Je weet vaak wel dat het ‘goed’ is om dankbaar te zijn, maar het schiet er vaak bij in. De een vind het makkelijker dan de ander om zijn zegeningen te tellen. Dankbaarheid is effectief, eenvoudig om je gelukkiger te voelen, het is stressverlagend. Je hebt meer positieve verwachtingen van de toekomst. Tegelijkertijd ben je minder angstig en minder gevoelig voor depressies. Je bent vaak prettiger in de omgang, aardiger, meer empathisch, vergevingsgezind, behulpzaam, niet snel jaloers en niet-materialistisch ingesteld. En het heeft positieve effecten op jouw gezondheid.

Mijn dankbaarheid:

Als ik kijk naar mezelf waar ik dankbaar voor ben is wel dat ik moeder ben geworden van mijn bijzondere dochter. Dankbaar dat ik een lieve zorgzame partner heb, dat ik fijne familie en vrienden heb en dat mijn dierbaren en ik gezond zijn. Ik ben dankbaar voor mijn werk om mensen naar een hoger bewustzijnsniveau te brengen. Ook kleinere dingen waar ik dankbaar voor ben zoals: dat mijn auto die het steeds doet terwijl ik veel kilometers op mijn teller heb. Ik kan genieten van mijn hond, met de wandelingen met hem in de natuur.

Wat je aandacht geeft wordt groter. Geef aandacht aan alles wat mooi en goed is. We praten makkelijker over wat moeilijk is dan wat goed gaat in ons leven en waar we gelukkig van worden. Natuurlijk maken we verdrietige dingen mee en is het goed om dat te delen zodat het lichter wordt. Maar als je het telkens over verdriet hebt dan houd je de pijn in stand en identificeer je jezelf hiermee en leef je niet in het hier en nu. Je kunt je ook mee laten slepen in andermans verdriet, je kunt jouw levenslust en innerlijke rust daardoor kwijtraken. Niemand is gebaat met medelijden wel met empathie. Waar richt je je op?

Tip: Wees dankbaar iedere dag en benoem 3 dingen of schrijf ze op waar je dankbaar voor bent. Door ze op te schrijven geeft het meer kracht en bewustwording.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s