Rouwgroep

Woorden kunnen naar boven komen: NOOIT MEER. Nooit meer mijn verhaal kunnen vertellen, nooit meer advies kunnen vragen, nooit meer leuke dingen samendoen, je stem horen. Nooit meer met elkaar lachen of me troosten.

Voel je jezelf alleen in je verdriet? De aandacht van je omgeving die je in het begin had met het overlijden van je dierbare wordt steeds minder. Voor jou staat de wereld stil, terwijl van anderen het leven weer gewoon doorgaat. Je voelt je eenzaam want niemand kan voelen wat jij van binnen voelt. Je kijkt al op als een berg in de ochtend en de dag moet nog beginnen. Al het aankleden en jezelf verzorgen kost al veel energie. Laat staan je concerteren op je werk, en er te zijn voor je kinderen. Mensen zeggen na een bepaalde periode dat je moet doorgaan en zeggen dit met alle goede intenties. Dat vind je zelf ook wel. Helaas lukt het je nog niet, je weet niet hoe.

Leren omgaan met verlies van je ouders, kind, partner, vriendin/vriend. Durf emoties te delen, laat zien waar je mee worstelt.

VERBINDING MET LOTGENOTEN GEEFT KRACHT EN HOOP

Het verbinden, het delen met lotgenoten geeft je steun en kracht en je gaat je realiseren dat je gevoelens en je gedrag heel normaal zijn. Dit geeft je steun en kracht en het geeft hoop op de toekomst. Dit is ook uit onderzoek gebleken, dat delen van groot belang is. Het delen van jouw gevoelens en ervaringen met anderen kan je dichter bij jezelf brengen. Je hebt maar een half woord nodig met lotgenoten en je begrijpt elkaar. Op den duur vind je een weg om met jouw verlies om te gaan en een weg te vinden om je leven weer vorm te geven.

Om die redenen organiseren wij, Margaret Forrest (gecertificeerde Therapeutische Harpiste) en ik Anneke van Spaandonk van Counseling Innerlijke Kompas (Counselor en Verliesbegeleidster) rouwgroepen. Ons doel is dat mensen hun verdriet kunnen delen en daardoor leren hoe met verlies om te gaan. De kracht van Margaret en van mezelf is verlies delen door gesprekken en doorvoelen d.m.v. harpmuziek. De harpmuziek (passief en actief) brengt je weer helemaal in een harmoniserende werking van alle facetten van jou als mens. Door delen en doorvoelen kom je verder in je rouwproces.

 Programma van de rouwgroep

Het programma bestaat uit 5 avonden van 2,5 uur. De onderwerpen die we gaan bespreken zijn onder andere: hoe kan ik omgaan met mijn gevoelens, welke voorbeelden heb je gehad vanuit je ouderlijk gezin t.o.v. tegenslagen, teleurstellingen; zijn deze helpend of zijn er andere manieren, hoe rouwen mannen en vrouwen, hoe kan ik verbinding maken met mijn omgeving en hoe kan ik verder zonder mijn dierbare. Door middel van oefeningen, opdrachten en theorie over rouw, krijg je meer inzicht in hoe je rouwt en hoe je daar een weg in kunt vinden. Een groep bestaat uit maximaal 10 personen tussen de 30 en 65 jaar oud. 

Effecten na het programma van de rouwgroep

Na de rouwgroep ben je verder gekomen in je rouwproces en heb je weer zin in het leven. Je bent weer krachtig en hebt meer energie om dingen op te pakken die belangrijk voor je zijn. Je functioneert weer in je gezin, werk en sociaal leven.

Kosten: € 370,- (inclusief materiaal, koffie en thee). Je kunt gedeeltelijk vergoeding ontvangen van je zorgverzekeraar, afhankelijk van je polis of als je alternatief verzekerd bent.  

Data: 7 maart, 21 maart, 4 april, 25 april en 9 mei 2022. Van 19.30 tot 22.00

Locatie: Tilburg, details nader te informeren.

Geïnteresseerd of wil je meer informatie? Bel dan met 06-24157017 of stel je vraag via een bericht

Wie zijn wij?

Margaret Forrest: ik ben harpiste en speel nu 50 jaar harp in alle bezettingen die je kunt bedenken. Ik ben ook een gediplomeerde therapeutisch harpist. Het is een vorm van therapeutisch muziek uitgevoerd op de harp.

Harpspel tijdens rouw en verlies

Mijn werk op therapeutisch gebied is in Ziekenhuizen, Hospices, workshops met collega’s van andere kunsten, wooncentra voor bejaarden, holistische harpmuziek meditaties en individuele sessies. Omdat dit werk mij diep raakt ben ik samen met twee andere collega’s de International Harp Therapy Program – EU opgericht. 

‘…De combinatie van ervaren uitvoerend en docerend harpiste, gekoppeld met algemeen muziek en dan in a therapeutische zetting toegepast is voor Margaret een mooie balans binnen de enorme mogelijkheden van de wereld van muziek en klank.’ 

“Toen merkte ik dat ik veel te veel in mijn hoofd zat en daardoor de effecten op mijn emoties en gedrag beïnvloed.”  

“Het deed heel veel goed, ik zat in een dip en had geen zin om m’n gewone dingen te doen. Ik voel me nu beter over mezelf. Ik kreeg meer gevoel van eigenwaarde en de pijn in m’n gezwollen gezicht werd minder. Therapeutische harpmuziek geeft je even het gevoel dat je je lichaam daar kun brengen waar je maar wilt.”

Meer informatie: Facebook: https://www.facebook.com/MargaretAForrest

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/margaretforrest/

Anneke van Spaandonk: ik ben gediplomeerd counselor en verliesbegeleidster. Ik heb sinds 4 jaar mijn praktijk Counseling Innerlijke Kompas. Ik leer mensen om te gaan met verlies en werk met verschillende methoden (zie verder op mijn website) die passen bij deze persoon. Ik start eerst met een kennismakinggesprek om te kijken of iemand op de juiste plek is. Als er een wederzijdse klik is, er vertrouwen is en de manier hoe ik werk aanspreekt dan ga ik met iemand verder.

Door verlies komen mensen zichzelf gigantisch tegen en word je met jezelf geconfronteerd. Als de relatie met jezelf te wensen overlaat ga ik met ze aan de slag om beter voor zichzelf te zorgen, grenzen aan te geven enz. Mijn specialisatie is het verbeteren van relaties met jezelf en anderen en omgaan met verlies. Naast mijn werk in mijn praktijk werk ik ook als vrijwilliger in het Inloophuis waar ik mensen begeleid en masseer. Mijn werk bestaat uit lichaamswerk (verschillende massages onder andere rouwmassages zodat het lichaam ook mag rouwen en de rouwklachten mag doorvoelen en loslaten en gesprekken, en ademhalingsoefeningen). Verder geef ik lezingen hoe om te gaan met verlies, heb ik mijn podcast, meditaties op YouTube en ik schrijf blogs.

Mijn motto is: Je hebt geen keuze wat je overkomt, wel hoe je ermee omgaat!

Wat mensen over me zeggen

Hoe heb ik de onlinecursus ervaren? Het leven is niet gemakkelijk als je partner is weggevallen. Toen de eerste drukte na het afscheid voorbij was, stond mijn leven plotseling stil. Dit werd nog versterkt door de lockdown en avondklok t.g.v. de coronapandemie. Na een tip van een vriendin en een fijn en open kennismakingsgesprek met Anneke heb ik gekozen voor de online cursus. De combinatie van de zelfwerkzaamheid thuis afgewisseld met gesprekken bij Anneke was ideaal voor mij omdat ik daarin mijn eigen tempo kon volgen. De consulten bij Anneke waren warme en open gesprekken waarbij ik kon merken dat zij ook al het nodige heeft meegemaakt m.b.t. rouw. Het heeft mij veel inzicht gegeven in mijn rouwproces en de patronen die ik in mijn leven heb opgebouwd m.b.t. relaties, mijn omgeving, wijze van verwerking. Naast de online cursus heb ik ook gekozen voor de rouw massages die bij mij fysieke spanningen/problemen hebben weggenomen. Door deze combinatie heb ik samen met Anneke mijn leven weer een duwtje kunnen geven zodat ik weer volop in beweging ben. En mijn partner? Ik weet nu hoe ik haar toch een plekje kan geven in mijn verdere leven. 
Guus

Maart 2021 Ik ben blij dat jij me zo geholpen hebt om meer inzicht te krijgen en meer levensvreugde te krijgen.  Ik was aan t overleven en door onze gesprekken, die best intens waren en door jouw begrip en hulp kon ik de draad weer oppakken en kan ik zelfs met vreugde van t leven genieten. Hartelijke groeten van Ans

(E.K.) Half jaartje wandel coaching bij Anneke na een fikse burn-out. De eerste keren was ik gespannen, onzeker, hyper en een negatief zelfbeeld. Ik vond het fijn om te spuien, wilde loslaten, bij mezelf blijven en advies krijgen. Anneke heeft zeker in het begin heel veel geluisterd. Langzamerhand begon ze me een spiegel voor te houden en vroeg regelmatig hoe voel je jezelf erbij. De zorg voor ander stond bovenaan en cijferde me zelf weg. Anneke heeft me geleerd voor mezelf op te komen. Rust in mijn lichaam te krijgen. Niet ver vooruitkijken. De momenten nemen. Positief zijn over mezelf. In het hier en nu, niet achterom.

(Lia C.) Na een periode van 3,5 jaar vechten tegen mijn ontslag. En 1 jaar tegenslagen
in mijn privéleven heb ik verschillende soorten rouw meegemaakt. Ik werd zeer depressief en ik wilde op een gegeven moment niet meer leven. Ik liep een half jaar bij een psychologe van het ziekenhuis op medisch gebied na een operatie. Ik had hier niet genoeg baat bij.
Een tijdje na de zomervakantie realiseerde dat ik hier niet alleen uit kon komen. Ik kende Anneke al, ze is een warm en zorgzaam persoon en ik voel me op mijn gemak bij haar en vertrouw haar. Vandaar dat ze de juiste persoon was om mij te begeleiden. Ik kon mijn verhaal bij haar kwijt. Door middel van gesprekken en opdrachten, ademhalingsoefeningen kwam ik dichter bij mezelf. Stapje voor stapje ga ik de goede richting in en sta ik positiever in het leven.