Ineens was mijn man er niet meer….

Dit overkwam mijn client, haar man kreeg een hartaanval op zijn werk. Zijn baas kwam het slechte nieuws vertellen. Ze zakte door de grond en haar hoofd duizelde.

In Nederland sterven er gemiddeld 14 mensen per dag aan een hartinfarct waarvan 8 mannen en 6 vrouwen. Plotselinge dood is heel heftig en onwerkelijk. Je hebt geen afscheid kunnen nemen, heel je toekomstplannen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Ineens is je leven zo overhoopgezet, het lijkt wel een slechte droom. Wanneer je ‘s morgens opstaat lijkt het net of het niet gebeurd is. Of je ziet iemand op straat die sprekend op je dierbare lijkt. Of je hoort de sleutel in het deurslot gaan en je hebt het idee dat hij of zij binnenkomt.

Het is een heel normaal gegeven als je jezelf hierin herkent. Mensen die hiermee te maken krijgen hebben vaker langere tijd nodig om te rouwen.

De eerste fase van rouw (ontkenning, het realiseren dat je dierbare gestorven is) kan lang duren. Schuldgevoel kan hierin ook een grote rol spelen. Zoals bij mijn client, ze vraagt zichzelf af waarom heb ik geen signalen van hem gezien? Had ik het niet kunnen voorkomen? Had hij te veel spanningen dat hij niet lekker in zijn vel zat? Je kunt met veel vragen blijven zitten waar je geen antwoord op krijgt. Een heel normale angst is dat je bang bent om nog een dierbare te verliezen. Het kan immers zomaar gebeuren, zo is gebleken.

Manieren die helpend voor je kunnen zijn

Heel vaak je verhaal vertellen bij mensen waar je jezelf veilig bij voelt en die kunnen luisteren naar jouw verhaal. Mensen die echt kunnen luisteren zonder in te breken in jouw verhaal. Door dit te doen ga je jezelf steeds meer realiseren wat er gebeurd is.

Een dagboek is om gedachten op te schrijven, je herinneringen, je gedachten, het van je afschrijven kan therapeutisch helpen. Door het regelmatig te lezen ga je jezelf ook realiseren dat je stapjes maakt in jouw rouwproces, ook al zijn ze klein. Dat geeft hoop voor je toekomst.

Ik geef aan mijn cliënten creatieve thuisopdrachten als dat bij hen past en wat helpend kan zijn. Zoals: schilderen, tekenen of bijvoorbeeld een doos maken waarin je gevoelens van je aan de binnenkant verwerkt en aan de buitenkant hoe je de wereld ervaart. Je wordt meer bewust van wat er bij jou gebeurt en je gaat jezelf beter begrijpen.

Wanneer je geen afscheid hebt kunnen nemen van je dierbare kan een afscheid ritueel helpend en helend voor je zijn. Op een alternatieve manier kunnen gevoelens uitgesproken worden of wat je graag had willen zeggen, wat heeft hij/zij voor je betekend, wat heb je van hem of haar gekregen en wat je meeneemt in je verdere leven? Ik merk aan mijn cliënten dat dit ze verder helpt met hun rouwproces. Ik zoek dan een manier die voor deze client passend is. Ik doe dit niet meteen bij een client. We moeten eerst een vertrouwensband opbouwen.

Meer willen weten over mijn werk of een gratis kennismakingsgesprek maken en wat ik voor je kan betekenen mail: https:/counselinginnerlijkekompas.nl/contact/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s