Boos zijn, hoe doe je dat?

Stop je boosheid niet in je lijf

In mijn praktijk

In mijn praktijk kom ik steeds meer mensen tegen die niet meer goed weten hoe ze met boosheid om moeten gaan. Ze hebben boosheid weggestopt, vaak samen met een hoop andere emoties. Met lichaamswerk en mijn massages merk ik aan mijn cliënten dat boosheid moeilijk is om te uiten.  Vaak hebben ze uit het gezin van oorsprong negatieve ervaringen opgedaan. Een agressieve of gefrustreerde ouder, die boos, agressief of tierend door het huis ging als het niet goed ging naar hem of haar zin. Dan heb je iets tegen boosheid omdat je daar slechte ervaringen meehebt. Of je hebt geleerd dat boos zijn niet fatsoenlijk is en niet netjes en hou je je boosheid in en bedwing je jezelf of slik je het in. Of misschien had je een ouder die dat uit de wegging en dat jij dit voorbeeld hebt overgenomen. Vaak vinden mannen het makkelijker om boos te worden dan te huilen. Onder boosheid zit het verdriet, wanneer ze hun boosheid hebben uitgewerkt is er ruimte voor verdriet. Bij vrouwen werkt het vaak andersom, ze kunnen makkelijker bij hun verdriet dan bij hun boosheid. Als ze hun verdriet hebben geuit, kunnen ze makkelijker naar de onderlaag waar boosheid huist.

Lichamelijke klachten bij ingehouden boosheid

Als je boosheid niet uit, zet het zich vast in je lichaam en krijg je lichamelijke klachten of het kan ziekmakend worden. Vroeg of laat raak je dan uitgeput of voel je een hoop stress en spanning in je lijf, die er als het ware niet meer goed uit kan. Deze stress en spanning is bij boosheid vaak te voelen in nek en schoudergebied of de benen. Of in een verder stadium van boosheid kan het leverklachten veroorzaken. Belangrijk is je boosheid te uiten, deel met iemand dan gaat er al een stuk lading af.

Opgestapelde boosheid

Onderzoek je boosheid, wat maakt dat je zo boos bent op deze persoon? Wat wordt er geraakt in jou? Worden er oude pijnen/innerlijke wonden geraakt vanuit je jeugd? Voel je jezelf afgewezen door deze persoon, heb je het gevoel van verlaten te worden, of komt iemand te dichtbij? Of maakt het je onzeker dat je jezelf minderwaardig voelt? Vaak heeft de boosheid op een dieper niveau hiermee te maken. Het is een heel normale reactie dat je dit gemis wat je niet hebt gekregen in je volwassenheid nog wil inhalen. Als je niet veel warmte van je ouders hebt gekregen dan kan je partner je zoveel knuffelen en dan is het nooit genoeg. Als je als kind weinig aandacht hebt gehad en weinig liefde, kun je juist iedereen naar de zin willen maken. En word je een pleaser om toch de aandacht en liefde te krijgen. Of heb je veel mensen om je heen verzameld zodat je eenzaamheid wordt opgevuld en je jezelf niet verlaten voelt. Onderhuids werkt dan de dynamiek, als je de aandacht en liefde niet krijgt, dat je boos, woedend of zelfs razend kunt worden. Dit gebeurt allemaal onbewust tot het je duidelijk wordt en je het kunt gaan aanpakken. Wat we hebben gemist in onze jeugd kunnen we nooit inhalen en hebben onze eigen verantwoordelijkheid hiervoor te nemen. We mogen deze gevoelens aan onszelf geven om in onze kracht te komen. Wanneer we in volheid zijn en aan onze wondverzorging hebben gewerkt geven we niet uit een leeg vat.  

Vergeving

Onze ouders hebben de kinderen met al hun beste bedoelingen en intenties zo goed mogelijk opgevoed. Ze hebben opgevoed wat hun is geleerd. Iedere ouder voedt haar kind op, op de manier waartoe ze in staat is. Door aan je verwondingen te werken kom je in een rouwproces met wat je gemist hebt in je jeugd. Met een therapeut kun je jouw wonden gaan helen zodat je in je kracht komt te staan. Wanneer de boosheid is verdwenen en na het helen is de volgende fase van vergeving. Vergeven wat je ouders niet hebben gegeven of niet in staat waren en waar je naar verlangde. Als je koppig bent en niet kan of wil vergeven doe je jezelf ook geweld aan en blijf je er last van houden voor beiden partijen. Innerlijk kindwerk kan je ook veel duidelijkheid geven, of een familieopstelling of Voice Dialoque.

Hoe doe je dat?

  • Toestaan van je boosheid
  • Luister naar je behoeften en neem jezelf serieus en zorg hiervoor
  • Geef op tijd je grenzen aan
  • Spreek je boosheid uit en je frustraties, krop ze niet op

Alternatieven om boosheid te uiten en kwijt te raken

Wordt geen spuwende draak, zodat niet alleen jij maar ook de ander diep gekwetst wordt. Het kan ook helpen als je boosheid gesust is om even in de ander te kruipen waarom de ander zo doet en wat er met deze persoon aan de hand is, waarom is hij zo boos. Het kan zijn dat je met een mildere blik kunt kijken en meer begrip krijgt voor de ander en zijn situatie.                                                                                                   

Een alternatieve manier is om je boosheid te uiten, door te stampen op de vloer, als een opstandig kind. Je kunt het thuis doen of bijvoorbeeld in de bossen. Of maak je handen tot vuisten, span je kaken en gil uit je frustraties, maak er geluid bij dat werkt het krachtigst. Zo creëer je geen blokkade in je keelchakra en voorkom je een brok in je keel. Ga kickboksen, sla op de matras, squash of tennis, het helpt om alternatief flink te meppen om je boosheid te uiten en kwijt te raken. Je spieren staan niet onder druk, je houdt een gezonde lever, gezonde bloeddruk en een gezonder hart. Je behoudt een gezond energiek lichaam. Een andere manier is om een brief vol haat te schrijven en hem vervolgens te verbranden. Nog een andere manier is om te schrijven of tekenen met je niet-dominante hand waarom je boos bent. Daardoor word je jezelf bewust wat er in je onbewuste gebeurt met jouw boosheid. Je ratio is dan uitgeschakeld, het is een creatieve, natuurlijke manier om emoties te verwerken.

Mocht er nog vragen zijn met deze blog dan hoor ik het graag. Kan ik iets voor je betekenen in Verliesbegeleiding of het verbeteren van de relatie met jezelf en anderen. Of aan innerlijkkind willen werken? Door middel van gesprekken, lichaamswerk, massages, familieopstelling, Voice Dialoque en mijn onlinetraining: Hoe kom ik in mijn kracht na verlies van mijn dierbare? Kijk eens op mijn website www.counselinginnerlijkekompas.nl hoe ik werk en misschien kunnen mijn blogs en/of podcasts “Omgaan met verlies hoe doe je dat?” en mijn meditaties je tot steun zijn.

Lieve groet, 

Anneke van Spaandonk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s