Wat wil je leven dit jaar?

Ik ben persoonlijk geen voorstander van goede voornemens maken in januari. Als je een bepaald streven hebt, je missie wil leven of je droom wilt verwezenlijken, is daar geen bepaalde datum voor. Wel om te focussen waar je naar verlangt in het gehele jaar. Waar je op focust wordt groter. Ik verlang dit jaar om meer in overgave te leven, te genieten en in vertrouwen te zijn.  

Wat wil jij leven dit jaar?  

Kijk eens hoe je dat kunt doen, op welke manier die bij je past. Je zou bijvoorbeeld een paar woorden kunnen opschrijven wat je wil leven dit jaar en dat met regelmaat aandacht geven. Of maak een moodboard, of muziek die dit gevoel teweegbrengt, of een kunstwerk dat dit uitbeeldt. 

Vorig jaar ben ik bewust met oudjaarsavond alleen geweest, om het heftig jaar te laten passeren in mijn gedachten en dat ik mijn verdriet niet hoefde te parkeren. Dit jaar stond ik voor open om deze dagen anders door te brengen. Ik zou met Oud en Nieuw met mijn hartsvriendin naar Haarlem gaan en de volgende dag naar Zandvoort om een Nieuwjaars duik te maken. Uiteindelijk was mijn hartsvriendin ziek en onze plannen vielen in duigen. Dus werd het een heel rustige avond samen. Ik hoorde het stemmetje in mij zeggen wat saai, kan het niet avontuurlijker en werd hier onrustig van. Uiteindelijk zei een ander stemmetje in mij, het gaat toch om het samenzijn. Toen kwam er innerlijke rust in mij. 

Tien dagen had ik na de kerst vrij gepland, ik had een heel drukke tijd achter de rug met mijn werk, examen en met mijn programma van mijn rouwretraite waar een deadline op zat. Ik wilde quality time met mijn dochter omdat ze me minder had gezien. Is er een stemmetje van de harde werker in mij die zegt, je moet ook iets voor je praktijk doen of je jaaradministratie afmaken. Je kunt niet heel deze tien dagen lanterfanten zei mijn criticus. 

Misschien ken je ook zo’n stemmetje/deel in jezelf.  

De criticus, de pusher/harde werker, de perfectionist, de controleur zijn vaak wel de grootste zwaargewichten die in ons leven. Bijv. de harde werker die al zijn taakjes heeft gedaan en er alweer nieuwe taken er achteraan zet. Of de criticus die steeds commentaar op je heeft. Je doet het weer niet goed, je bent te dik en je moet nu echt gaan afvallen. Deze zwaargewichten zijn handig om te hebben maar niet dat jij ze steeds het podium geeft.  

Vaak is het dat tegengestelde deel van jou, dat kwetsuren heeft opgelopen en uit bescherming door jou ver achter in je innerlijke bus is gezet. Zoals ik kwetsbaarheid niet laat zien want daar ben ik op afgerekend in het verleden. Terwijl de zwaargewichten je niet verder brengen met wat je wil bereiken in je leven. Ze willen je beschermen en kunnen op den duur tegen je gaan werken in het hier en nu. En dan dienen ze niet meer. Dan kan het empathische gedeelte, het tegengestelde van de criticus meer ruimte krijgen in jouw leven of de lanterfanter meer op de voorgrond laten komen dan de harde werker. Zodat je burn-out voorkomt. 

Zoals ik in het begin vroeg wat wil je leven dit jaar? Deze stemmetjes/delen in ons kunnen onze mooie plannen saboteren. Wanneer je jezelf bewust wordt van de stemmetjes/delen kun je ze sturen, zodat je de regie over jouw leven krijgt, in balans komt en je intentie steeds meer vormgeeft. Deze methode waar ik meewerk heet Voice Dialoque. Een geweldige manier om je bewust te worden wat bij jou stagneert om jouw mooie plannen vorm te geven. 

Mocht je hier vragen over hebben dan kunnen we een belafspraak maken of je kunt mij mailen. Of als je een afspraak wilt maken dan hoor ik het graag.  

Lieve groet,  Anneke.

Plaats een reactie