Verlies van gezondheid

Verlies van gezondheid heeft een grote impact op je leven. Veel ‘”zekerheden” vallen weg. Je kunt ervaren dat je lichaam je in de steek heeft gelaten en teleurgesteld zijn.Perspectieven zullen veranderen, waarbij vragen opkomen als:

  • Hoe gaat mijn leven er verder uitzien?
  • Kan ik nog doen wat voor mij belangrijk is?
  • Kan ik mijn baan behouden?
  • Kan ik nog voor mezelf zorgen?
  • Word ik afhankelijk van anderen?
  • Hoe kan ik omgaan met energievermindering en eventuele beperkingen?

VerliesGezondheid

Je kunt het gevoel hebben dat je jezelf opnieuw hebt uit te vinden: wie ben je nog zonder de vastigheid van de structuur van het leven dat je kende? Het vraagt om je leven een andere vorm en inhoud te geven.

Je relatie tot je lichaam zal veranderen. Je kunt je leefwijze willen aanpassen om goed/ beter voor jezelf te zorgen, zoals een ander eetpatroon aannemen. Mogelijk wil je meer gaan bewegen om te trachten de stress in je leven te reduceren. Of kom je tot de conclusie dat je aan jezelf voorbij bent gegaan door te veel voor anderen te doen of te hard te werken. Dat vraagt om je te leren begrenzen.
Kortom hoe kan je anders en gezonder leven dan voorheen?

Verlies van gezondheid heeft ook invloed op je toekomstperspectief. Welke verwachtingen had je in je leven?

Je directe omgeving kan het moeilijk vinden om hiermee om te gaan omdat je zult veranderen. Ze dienen hieraan te wennen en daarbij met gevoelens zoals machteloos en angst kampen omwille van een onzeker gezondheidsperspectief.  Zoals het geval is bij chronische ziekten, kanker, neurologische ziekten en dementie. Je directe omgeving verandert in die zin ook mee. Ook in positieve zin kun je ervaringen opdoen, zoals dat je meer besef van leven hebt of dat contacten kunnen intensiveren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s