Troost: een klein gebaar is van grote betekenis

Hoe kun je troost bieden aan iemand die het moeilijk heeft of in rouw is? Ik krijg deze vraag regelmatig tijdens mijn lezingen en van mijn cliënten. Bij sommige mensen die dit meemaken kan het een rimpeling zijn in hun leven en voor anderen een aardbeving. Mensen zijn vaak geneigd aan iets groots te denken. Terwijl de aanwezigheid, een luisterend oor, echt aanwezig kunnen zijn, van grote betekenis is.

De andere kant van rouw

Kijk eens in de Coronacrisis, mensen zijn bereidwillig anderen bij te staan. Door voor ouderen boodschappen te doen. Elkaar meer te bellen, een kaartje te sturen. Het echte persoonlijke contact vergeleken met een app, mail, Messenger of Facebook. Dit is de andere kant van deze crisis. In heel het land zijn er tal van initiatieven die de saamhorigheid vergroten. De echte verbinding is waar het om draait, liefde voor je medemens.

Echt aanwezig zijn

Troost is wetend en voelend dat je er niet alleen voor staat, echt aanwezig te zijn. Belangrijk is dat je betrouwbaar bent en dat hij/zij op je kan rekenen. Mensen die in rouw zijn hebben niet de energie om mensen te gaan bellen of sommige vinden het moeilijk om hulp te vragen. Daarom is het goed om zelf initiatief te nemen. Echt aanwezig te zijn, een luisterend oor te bieden zodat de ander zijn of haar verhaal kan vertellen. Vraag wat de ander nodig heeft. Kijk eens wat jezelf prettig zou vinden in zo’n situatie en wat heeft jou toen geholpen wat mensen voor jou deden.

Het grootste geschenk

Ik geloof dat ik geen groter geschenk kan ontvangen dan door de ander te worden gezien. Te worden gehoord, te worden begrepen en aangeraakt. Op deze manieren kun je anderen bemoedigen en troost bieden om door een moeilijke fase heen te komen.

Zelfhulp: rust, reinheid en regelmaat

Wat kan jezelf doen wanneer je door een moeilijke periode gaat of in rouw bent? Wat zijn jouw krachtbronnen, waar haal je jouw energie uit en ben je even afgeleid van jouw rouw? Krachtbronnen zoals: wandeling maken in de natuur (je bent dan meer geaard dan dat je leeft in je hoofd), mediteren, een dagboek bijhouden (kan je helpen om te realiseren en relativeren wat gaande is), lezen, goede film kijken. Het delen van jouw verhaal met anderen. Het is goed voor je systeem om gedeeltelijk met de rouw bezig te zijn en daarnaast ontspanning/afleiding zoekt om het proces te behappen. De drie R’s zijn essentieel in rouw. Rust, reinheid, en regelmaat. Om structuur te hebben in deze tijd: eet zoveel mogelijk op dezelfde tijden als voorbeeld. Met een gezond lichaam kun je beter heftige emoties verdragen.

Rituelen

Rituelen geven betekenis. Het kan je helpen om de overgang te maken naar een andere fase in jouw leven en/of andere identiteit (zoals; eerst ben je de vrouw of man van, na het sterven ben je weduwe of weduwnaar) Voorbeelden van rituelen: de 3 R’s, samen met je dierbaren naar de plek gaan waar de gestorvene van grote betekenis is en daar een herdenking te vieren. Ga regelmatig het graf bezoeken en leg daar bloemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s