Wat betekent het als je regelmatig wakker wordt op dezelfde tijd? De Orgaanklok

Een van de beweegredenen van mijn werk met cliënten is om ze bewust te maken, om meer te gaan voelen en te beseffen wat er aan de hand is met hun lichaam. Wat je lichaam je wil zeggen, welke psychische betekenis hebben lichamelijke klachten. (bezien vanuit de oeroude Chinese geneeskunde). Lichaam en geest zijn een, de een kan niet zonder de ander. De orgaanklok kan je hier ook bij ondersteunen en inzicht geven.        

Tijdens mijn vakantie werd ik steeds rond dezelfde periode wakker. Belangrijk voor mij om op onderzoek uit te gaan wat dat betekent. Het bleek dat ik een deel van mijn verdriet aan het loslaten was van het verlies mijn partner die een jaar geleden plotseling is overleden. In dezelfde periode (dat ik wakker was), was ik ook aan het herstellen van een heftige verkoudheid. Tussen 3.00 en 5.00 worden de longen en darmen herstelt en die horen bij onverwerkt verdriet. Wanneer je op een bepaalde tijd wakker wordt kan het onbewust een schrikreactie geven bij een orgaan waar het niet lekker stroomt. Op deze wijze kan je op het schema van de biologische klok eens kijken, welk thema bij jou aandacht mag krijgen. Ook kan de orgaanklok je duidelijk maken onder anderen wanneer je het beste iets kan nuttigen of wanneer je het beste welke activiteit kan doen.

De biologische klok is ook belangrijk in verband met reizen of traumatische ervaringen, dan kan die klok echt even in de war zijn en is het systeem dus toe aan rust, aan herstel hiervan.

De organen hebben een eigen ritme van je lichaam en emoties. Je organen zijn elk op een ander tijdstip het meest actief en rusten twaalf uur daarna. Wanneer een orgaan actief is, zijn ook de emoties en gemoedstoestanden die horen bij dit orgaan aanwezig. Zo kun je aan je lichaam aflezen wat niet in balans is en hiermee aan de slag gaan. Kijk eens wanneer je vaak wakker of onrustig wordt. Onderzoek eens wat die situatie jou vertellen wil, zodat je bewuster wordt van je onbewuste. We zijn immers gemiddeld maar 10 tot 15% bewust wat er in ons leeft.

Je dikke darm neemt het overgebleven vocht op. Daardoor word je in deze uren vaak wakker om te plassen. De meridianen van je dikke darm en van je longen regelen samen dat de overload op het thema “verdriet” losgemaakt wordt en opgeruimd kan worden. Emotie: verdriet met alle varianten die hierbij horen zoals onbewust schuldgevoel. De dikke darm staat voor loslaten, laten gaan wat je niet meer nodig hebt. Als je stoelgang niet lekker loopt, houd je waarschijnlijk iets vast, bijvoorbeeld uit angst of controledrift. Wat kun je nu loslaten? Het schijnt dat je oude patronen aan het loslaten bent als je op onverwachte momenten last hebt van diarree.

Belangrijk is rond deze tijd te ontbijten, je maag is nu actief; dat betekent dat je eten en emoties nu goed verwerkt kunnen worden. Precies 12 uur later is je maag juist in de rustfase, dus kun je dan beter een lichte maaltijd nemen. Emotie: de maag is verbonden met zorgen en druk. Het is verbonden met een gevoel van tobben, walging en geeft gevoelens van weerstand en gebrek aan vertrouwen. Als je ergens geen zin in hebt, kan dat als een blok op je maag liggen wat kun je psychisch niet verteren? Wat ligt er zwaar op je maag?

Je milt en alvleesklier zorgen ervoor dat alle voedingsstoffen door je lichaam worden opgenomen, dat suikers worden omgezet en het lymfesysteem lekker stroomt. Als de milt actief is, kun je jouw intelligentie het best benutten. Je kunt helder denken, er is vertrouwen in de gevoelswijsheid. In deze uren is het aan te raden om het moeilijkste denkwerk te doen, te studeren of een ingewikkelde klus af te maken. Dat gaat nu veel beter dan op andere momenten. En als je dat allemaal niet hebt, is in deze uren lekker sporten ook een tip. Daar heb je de hele dag profijt van. Emotie: jaloezie, je zorgen maken en weinig zelfvertrouwen hebben.

Als het hart actief is, wordt je bloed met alle voedingstoffen en zuurstof rondgepompt. Je hart is iets warmer en het is nu perfect om met iemand die je liefhebt iets leuks te doen, koffie te drinken of te lunchen. Eet gezond, anders heb je grote kans op een middagdip. De concentratie is nu wat minder, prima tijd dus voor een pauze. Emotie: zelfliefde, zelfvertrouwen, levenslust en daar tegenover staat het krampachtig vasthouden, je vastklampen aan een persoon, afhankelijk zijn. Iets wat jouw bestaan beklemt, maar je weigert los te laten. Je kunt het moeilijk vinden om voorwaarts te gaan. Je kunt vol zitten van verdriet en onzekerheid. Je kunt angst voelen dat je weigert contact te hebben met je eigen wezensenergie. Je kunt kritiekgevoelig zijn en/of bang zijn voor de dood. In deze onzekerheid kan je spanningen ten top worden gedreven. Je kunt je op je hoede voelen, snel schrikken, je staat scherp en kan soms agressief reageren. Je zou liefst de relaties met anderen warm en intens ervaren, maar dat kan nog niet omdat je eerst dicht bij jezelf zou mogen leren komen.

De dunne darm zorgt ervoor dat het eten verteerd wordt en dat de belangrijke emoties én voedingstoffen worden opgenomen in je lichaam, hier vinden we het ‘onderscheidend vermogen’. Alles wat nog nut kan hebben wordt ingezet en de rest mag losgelaten worden. In deze uren kun je dagelijkse taken doen, het huishouden, opruimen, e-mails en appjes beantwoorden, wandelen, sporten, een pakketje wegbrengen, het vuilnis buiten zetten, planten verpotten. Niet te moeilijke dingen, maar wel in beweging zijn. Emotie: onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen. Als deze meridiaan uit balans is, heb je misschien écht geen zin in beweging. Toch is het juist dan goed om even naar buiten te gaan.

De blaas is nu actief. Zorg dat je genoeg drinkt of check of je genoeg hebt gedronken. Als je nu een middagdip ervaart, heb je waarschijnlijk te weinig gedronken. Neem een groot glas thee of water en ga rustig door met waar je mee bezig bent. Je kunt ook een middagdutje doen als je echt te moe bent. Emotie: irritatie en angst. Als deze meridiaan uit balans is, kun je je in deze uren aan de kleinste dingen ergeren of intens onrustig van worden.

Dit is de meest actieve tijd van de nieren. De nieren gaan in deze uren aan het filteren, dat kost energie. Beenmerg wordt opgebouwd en voedingsstoffen worden opgeslagen. Als je griep hebt of de weerstand is erg laag door omstandigheden, is het goed om deze uren rust te nemen. Als je nu stress hebt, kan dat leiden tot uitputting van je bijnieren en kan energie niet verdeeld worden. Je kunt dus beter stoppen met werken, het lichaam kan nu wel een lichte avondmaaltijd gebruiken. De energie daarvan heb je nodig voor je actieve nieren. De maaltijd kan het beste licht zijn, omdat je dikke darm in de rustfase is. Emotie: angst. Als je nu angst of stress/onrust ervaart, is het goed om daar even bij stil te staan en te kijken waarom je je zo voelt

Nu worden alle voedingsstoffen naar die plekken in je lichaam gebracht waar ze moeten zijn. Het hart is het meest actief. De actieve bloedsomloop zorgt voor warmte in al je cellen. Het beste wat je kunt doen in deze uren is zachte liefdevolle ontspanning zoeken door bijvoorbeeld te mediteren, een boek lezen, yoga doen of een mooie film kijken. Je kunt ook heel goed chillen en samen zijn met een vriend of vriendin, omdat het hart een beetje warmer is nu – het is tijd voor zachte, liefde vertrouwensvolle bezigheden. Je kunt beter niet te actief met je lichaam of geest aan de gang gaan. Eet liever niet te veel; dit is de rustfase van je maag. Ik poets een half uur na het avondeten vaak mijn tanden. Dan kom ik niet zo snel in de verleiding om ’s avonds te snoepen. Emotie: je emoties negeren. Als het niet zo lekker gaat in deze uren, kan het zijn dat je moeite hebt je emoties te ervaren of te delen. Het lijkt alsof je een beetje op slot staat. Als er emoties opkomen, is het goed daar ruimte voor te maken en er aandacht aan te besteden, al is het maar om je even af te vragen waar dit gevoel vandaan komt of om je emoties te delen met een vriend(in). Wees lief voor jezelf.

De drie-verwarmer is een energetisch systeem dat nu actief is. Het regelt de balans tussen het hormoonstelsel en je stofwisseling, tussen het ‘doorslikken, verteren en loslaten’. Als een orgaan te actief is, herstelt de drieverwarmer de balans tussen de organen. Het zorgt ook voor de juiste temperatuur, voor bloedvorming en voor de stofwisseling. Dus uiteindelijk geeft of behoudt de verwarmer het evenwicht in je hele lichaam. Omdat de milt nu een rustfase heeft, zul je uit jezelf niet zo actief zijn; je wordt slaperig. In deze uren kun je ontspannen, je klaarmaken voor de nacht, een beetje opruimen, aan fijne dingen denken, je dankbaarheden opschrijven en tot rust komen. Emotie: moedeloosheid. Als jij je tijdens deze fase verdrietig of moedeloos voelt of je zorgen maakt en weinig zelfliefde en -vertrouwen ervaart, dan komt dat doordat de verwarmer moeite heeft lichaam en geest weer in evenwicht te krijgen. Dan kun je beter even extra goed voor jezelf zorgen – wat heb je nodig? Eet extra gezond de volgende dagen, en voor nu: lekker naar bed gaan en slapen!

In deze uren zorgt de galblaas ervoor dat vetten afgebroken worden in je dunne darm en de gal geeft zijn galvloeistof af voor een goede spijsvertering. De galbuis wordt gereinigd en cellen gerepareerd. Je gaat je ontspannen, de afscheiding van het stofje cortisol neemt af en de galvloeistof gaat naar de twaalfvingerige darm om vetten af te breken. Als je galblaas actief is, laadt hij je vermogen om creatieve keuzes te maken op. de galblaas werkt het beste als je slaapt. Het is dus belangrijk om tijdens deze uren te slapen en dus juist niet te gaan snacken. Als je normaal gesproken later naar bed gaat, kun je er misschien twee keer in de week voor zorgen dat je voor elven slaapt. Emotie: je verbittert of onverschillig voelen, geen grenzen aan kunnen geven en niet liefdevol voor jezelf op kunnen komen. Mentaal gezien staat de galblaas voor het maken van keuzes en je zelfvertrouwen, en emotioneel voor bitterheid. Als de galblaas goed zijn werk heeft kunnen doen, ben je de volgende dag vol zelfvertrouwen en is het makkelijker om keuzes te maken en liefdevol grenzen aan te geven. Een te lage galblaasenergie kan tot een uitgeput gevoel, onverschilligheid en zelfs depressie leiden. Een te hoge galblaasenergie zorgt voor gevoelens van woede en ergernis

Nu ben je fysiek en emotioneel aan het ontgiften. Het bloed wordt ontgift, gezuiverd. Dit is een rust- en herstelfase. Het is belangrijk nu diep in slaap te zijn. Je lever kan dan allerlei gifstoffen optimaal uit je lichaam werken. Emoties als boosheid en frustratie kun je dan beter verwerken. Als je om 01.00 uur ligt te slapen dan kan dat een veel lichter gevoel geven de volgende dag. Heb je een feestje genoten en slaap je rond deze tijd, dan heb je ook minder last van een kater. Duurt het feestje langer en ben je nog wakker rond deze lever-activiteit, dan werk je de lever in principe tegen. Dat merk je misschien niet meteen, maar de frustratie of boosheid in je wordt niet verwerkt en stapelt zich op. Kan zelfs zorgen voor een vorm van zelfvergiftiging (letterlijk of figuurlijk) Dat komt op zwakke momenten tot uiting. Als je onrustig slaapt, kan het betekenen dat de leverenergie verstoord is. Emotie: woede en frustratie. Geef aandacht aan onverwerkte emoties, alleen dan kun je de gevoelens van boosheid oplossen en weer creatief de nodige grenzen aangeven waar de gal zo mee doende is, deze twee werken zo mooi samen.

Longen staan voor ademhaling en verbinding met alles wat is. In deze uren kun je dromen krijgen deze kunnen helpen met het verwerken van belevenissen. Emotie: Longproblemen staan vaak voor opgeslagen verdriet, dat hoeft niet per se van eigen ervaringen te komen maar kan ook overerfelijk zijn. Als je last hebt van pijnlijke longen, van je ademhaling of als je wakker wordt met een somber gevoel, betekent dat dat je je verdriet nog niet goed hebt verwerkt. Voel waar je verdrietig over bent of waar het sombere gevoel vandaan komt, dan krijg je er beweging in. Neem de verantwoordelijkheid voor jouw eigen leven. Ga niet op de vlucht, neem met een glimlach rustig jouw eigen ruimte in en durf te genieten. Vraag eens om een goede ademhalingsmethode, die geef ik graag aan jou door want ademhalen is het eerste en het laatste wat we op deze prachtige aardbol doen – zo intens belangrijk. 

Heb je vragen over deze blog of over wat ik in jouw verwerkingsproces kan betekenen door middel van consult, tips of een van mijn massages, dan hoor ik het graag.

Plaats een reactie