Geheel Rouwen van Lichaam en Geest

Dit traject bestaat uit 5 consulten van Verliesbegeleiding (elke consult is 60 min) en 4 sessies Rouwmassages van 45 tot 60 min.

Mijn traject bestaat uit psychische en lichamelijke aanpak. Ik geloof krachtig in deze combinatie van beide kanten en dat die aangepakt mogen worden. Lichaam en geest zijn een. Door alleen praten ben je nog niet je lichamelijke rouwklachten kwijt. Je lichaam rouwt ook en wanneer je lichaam meer ontspant en je meer overzicht hebt kun je verdriet beter aanpakken en de pijn loslaten.

In onderstaande video vertel ik je meer over mijn aanpak.

Bekijk of download de folder:

Verliesbegeleiding:

Ik ga samen met jou op zoek hoe ik je kan steunen in jouw rouwproces. Iedereen rouwt op zijn eigen manier en ik begeleid jou op de manier die bij jou past. Door je emoties beter te begrijpen leer je daar anders mee om te gaan. Ik help je om weer in beweging te komen en je verdriet aan te gaan en je weg hierin te vinden.  Ik geef je inzichten en handvatten hoe je met rouw om kunt gaan. Je gaat jezelf beter begrijpen en gaat met het geleerde aan de slag door middel van oefeningen en opdrachten.

In dit traject zijn ook mindfulness – of ontspanningsoefeningen opgenomen, meditaties om je te kunnen ontspannen. Hier is onderzoek naar gedaan en dit helpt bij het rouwproces. Mindfulness helpt je om in het hier en nu te zijn. In rouw ben je vooral bezig in het verleden en de toekomst.

Mijn begeleiding bestaat uit luisteren naar je verhaal, kijken wat je nodig hebt zodat je verder komt in jouw rouwproces. Verder geef ik je tips hoe je goed voor jezelf kunt zorgen in de rouwperiode. Je krijgt video’s toegestuurd voor ieder consult zodat je bent voorbereid op onze samenkomst en wat we gaan bespreken. Je krijgt handvatten om in verbinding te blijven met je omgeving en je leert om hulp te vragen als dat nodig is. We gaan kijken hoe je met andere verlieservaringen bent omgegaan en of die nu helpend kunnen zijn. Je wordt bewust wat er in je lichaam gebeurt en bent dan meer in verbinding met jezelf en je komt weer in balans. Na dit traject sta je weer krachtiger in het leven en is je vizier weer open.

Rouwmassages:

Is een traject van 4 keer, je lichamelijke rouwklachten worden aangepakt. Denk aan een overvol hoofd, longen, maag en darmen hebben het zwaar om alle emoties los te laten. Ook de gespannen spieren vooral onderrug, nek en schouders.
Bij een rouwmassage kom je weer helemaal in je lichaam en voel je je weer verbonden. Het helpt jou om meer te kunnen ontspannen, je lichaam te laten rouwen, beter te kunnen slapen, zodat je uitgerust bent en meer energie hebt. Het maakt je bewuster hoe het gesteld is met jouw lichaam en je kunt daarop anticiperen. Door een traject van 4 keer is de kracht van de massages dieper. Het zelfhelend vermogen van je lichaam neemt het over.

Aan het einde van het traject heb je de volgende resultaten

 • Je kunt met liefde kijken naar de mooie herinneringen van je ouder en het kunnen omgaan pijn en verdriet
 • Je gaat verder met de liefde van je moeder in jouw hart
 • Je voelt je weer vitaal en gezond
 • Je gezin loopt weer op rolletjes
 • Je hebt weer zin in het leven, je maakt weer plannen voor de toekomst
 • Je leeft bewuster en geniet des temeer van het leven
 • Je voelt je krachtiger in het leven staan met wat je hebt meegemaakt
 • Je wilt nog meer uit het leven halen als voorheen

Recensies:

De massage is heel aangenaam en biedt een weldadige ontspanning.  Het heeft me verrast dat de subtiliteit ervan zoveel impact op me had en zijn uitwerking had op velerlei lagen: energetisch, mentaal, emotioneel en fysiek. Juist omdat Anneke meerdere massages aanbiedt tijdens een rouwproces, merk je dat je je steeds makkelijker over kunt geven aan een ontspanning. De massage kan na de eerste keer nog allerlei reacties teweegbrengen, maar die nemen geleidelijk af en brengt meer en meer rust in je slaap, je lichaam, je emoties en gedachten. Ik kan de massages van harte aanbevelen.

Marie Louise

Bij Anneke voel ik dat zij er helemaal voor mij is. Ze stelt je op je gemak. Stelt in alle rust
vragen en zo ontstaat telkens goede gesprekken. Je kunt absoluut jouw ei kwijt. De
combinatie met de rouwmassage is heel fijn. Als je iemand die zo belangrijk was hebt
verloren is het niet alleen dat je mentaal compleet en voor lange tijd van slag bent. Ook het
lichaam zit vol stress. Een aantal rouwmassages kan ik iedereen aanbevelen. In een uurtje
komt je hoofd tot rust, gaan alle spieren zich ontspannen en val je bijna in een prettige slaap.
Gevoelens en fysiek zijn zo nauw verbonden. Als je het lichaam door Anneke laat
ontspannen voel je je daarna ook een mentale bevrijding. In de rouw is dat zo belangrijk.
Anneke zorgt voor je!
Gio

Ik heb mezelf een ‘Anneke’ gegund. Anneke ken ik sinds een aantal jaar van het Inloophuis,
waar ik altijd al fijne massages ervaar. 
Door mijn ziekte liep ik vast in mijn werk; te veel; te zwaar en vooral niet meer passend bij
mijn huidige IK.  Met haar kon ik daar al lekker over sparren soms. 
Nadat ik fysieke klachten kreeg na een lichte Corona kwam de pilot rouwmassage als
geroepen. 
Spanningen en emoties zet ik vast en die slaan soms op mijn darmen, heb vreetbuien maar
vooral op nek en schouders waardoor vaak migraine ontstaat.  
Ik voelde stijve nekspieren, krampen in mijn spieren, soms ernstig moe en soms ook gewoon
geen zin in algemene zin.
Door o.a. werktroubles had ik boosheid en teleurstelling te verwerken, was onzeker over
mijn (financiële)toekomst, de zingeving, maar ook het zelfvertrouwen in je eigen lijf en
verlies van je eigen warme ik speelde bij mij. Ik was ook erg druk in mijn hoofd en kort voor
de kar soms. Ik praatte ook met luide stem.
Anneke stemt altijd op je af. Je krijgt een heerlijke kop kruidenthee en dan start de
goddelijke Indian Headmassage. Fijn dat dit als 1e start. 
Daarna begint het heerlijk losmaken van vastgeroeste emoties en fysieke
belemmeringen. Vooral de buikmassage, een soort golvende bewegingen en de
wervelkolom vrijmaken ervaar ik bijna als een moederlijk oergevoel en is prettig.  Af en toe
komen oude kwaaltjes tijdens de behandeling omhoog. Door aanraking van Anneke worden
die weer opgelost. Ik kan niet elke handeling benoemen, maar alles loopt heerlijk in elkaar
over. En fijn dat je voeten als laatste aan de beurt zijn.

Na elke sessie tintelt mijn hele lichaam en stroomt het weer, ik heb letterlijk hele warme
voeten naderhand.
Reeds na de 1e sessie riep ik thuis dat ik me weer mezelf voelde. Dat is best heel bijzonder
na zo veel jaar werk-/ziekte stress. Wat ik ook bijzonder vind is dat je gewoon je kleding
aanhoudt, je mag aangeven of je muziek wilt horen of praten. Anneke eindigt met de vraag
of je lichaam nog iets nodig heeft en d.m.v. aanrakingen krijgt dat nog even aandacht.
Ik ben nu kalm, praat veel zachter, ben weer lief voor mijn directe omgeving. En wat je
uitstraalt krijg je ook weer terug. Ik kan me ook weer veel beter concentreren en heb meer
mentale uithoudingsvermogen lijkt het.
Anneke is integer, warm en een hele fijne therapeute met humor. Ze stemt op je af. 
Kortom ik gun iedereen een Anneke!

Mei 2021 Irene

Ik kijk met een fijn, tevreden en ontspannen gevoel terug op de rouwmassages van Anneke. Anneke geeft je vertrouwen en ze straalt rust uit. Haar eigen ervaring en hoe ze daarin met rouw en verlies is omgegaan, brengt ze ook terug in haar gesprekken en de daaraan gekoppelde massagesessies. Praten over rouw en verlies kan meer betekenisvol zijn met een therapeut zoals Anneke, die niet enkel kennis uit de theorie heeft opgedaan. Anneke heeft oor en oog voor de plaatsen in het lichaam waar vastzittende rouw zich kan manifesteren. Ik heb ervaren dat de spanning in nek en schouders en het middenrif verminderden na haar behandelingen. Ook heb ik steeds meer ontspanning en een energiek gevoel na de massages ervaren. Anneke zorgt voor een relaxte en spirituele sfeer in haar praktijk zonder dat het (voor mij) te zweverig werd.

Peter

Ik heb je als heel prettig ervaren, je straalt rust uit. En je vertelt ook wat over jezelf, dit vind ik erg fijn geeft een beetje vertrouwen. Het meest heeft geholpen is dat ik snel vertrouwd, zodat ik alles bij je heb neergelegd. (Wat ik niet snel doe). Ik merk dat ik veranderd ben en dat ik niet meer zoveel bezig ben met kanker. Dat ik het kon uiten aan je, dat ik dat zo ontzettend zwaar vond. En de tijd, ben nu inmiddels weer een tijd verder heeft echt even tijd en praat nodig gehad om ermee om te kunnen gaan. Echt een hele verandering waar ik zo blij mee ben, en zelfs trots op ben. Ik heb geleerd van jou dat ik nu makkelijker kan delen met mijn man en kinderen. Ik wilde ze in bescherming nemen voor de pijn maar ik zag in (door jou) dat het allemaal volwassen mensen zijn die betrokken zijn met mij, en dat ik dat niet tegen moet houden. Kan ze toch niet ontzien. Ik neem mee van de therapie dat ik ook aan mezelf meer moet denken. De thuisopdrachten hielpen mij wat we hadden besproken te laten dalen maar het zorgt ervoor dat ik alles nog eens even in mijn hoofd passeert dus dat was voor mij erg goed om er nog eens doorheen te lopen. Verder heb ik er weinig aan toe te voegen alleen dat ik blij ben dat ik je ben tegengekomen, je hebt mogen leren kennen. Anneke, ik wil even zeggen dat ik echt mezelf teruggevonden heb, en daar ben ik je erg dankbaar voor dat jij mij weer dingen liet zien.

Jacobien

Mijn ervaringen met rouwmassage. Anneke en ik had van tevoren een viertal massages afgesproken. Ik zat in de knoop met alles wat dit laatste jaar heeft met zich meegebracht (Coronaperiode). Geen werk, telkens plannen moeten verzetten of annuleren, familie die ver weg wonen en niet kunnen bezoeken en vooral in mijn ogen, geen uitzicht over de toekomst. Ook was mijn hele lieve schoonvader overleden en dat was niet alleen een grote klap voor de familie maar voor mijn partner en hij was helemaal ontdaan en dat had zijn effect op mij. Na de eerste keer noteerde ik: Was geweldig!! Terwijl ik onderweg naar huis haast had kon ik me écht niet opwinden. Een heel apart gevoel voor mij. Handen op de fiets konden niet met klem het stuur vastgrepen – gewoon ontspannen grepen. Heel diep en lekker me handen en voeten konden voelen. Dat was een mooi verbinding. De hele dag genoten, ook met mijn leerlingen ophalen en terug op de fiets brengen – laat staan de lessen geven. De tweede keer had ik een heel andere verbindingen ervaren. Een bewuste heerlijke verbinding met mijn hele lijf. Toen merkte ik dat ik veel te veel in mijn hoofd zat en daardoor de effecten op mijn emoties en gedrag beïnvloed. Anneke bood de massages aan met of zonder muziek en dat is ook heel fijn omdat je soms wel zin in muziek hebt en andere keren niet. Na de massages kon ik alles beter plaatsten, d.w.z. loslaten, en accepteren van veel dingen die me dwars zaten. Ik heb accupunctuur gehad en dat was leuk maar heel anders. Bij de massages van Anneke had ik een bewuste verbinding met mijn hele lijf en letterlijk met elke stap die ik daarna nam was de verbinding met de grond ‘zacht en tegelijkertijd stevig’. Het gaf mij een ontzettend diep, ontspannend en gerust gevoel waarmee ik veel minder druk en zorg in mijn hoofd had. Met veel dank Anneke voor de rouwmassages. Ze hebben me erg veel geholpen.

Harpelijke groeten van Margaret

Veel gestelde vragen

 • Hoelang duurt dit traject?

Verliesbegeleiding is elke 2 a 3 weken, en dan heb je een consult met mij van 60 min. (het traject duurt 10 weken hooguit 15 weken)

 • Kan ik dit traject ook alleen kiezen voor Verliesbegeleiding?

Dat is mogelijk het is goedkoper als je heel het traject koopt

 • Kan ik alleen kiezen voor rouwmassages?

Dat is mogelijk het is goedkoper als je het hele traject koopt

 • Is de massage op de huid of over de kleding?

Kan beiden het heeft dezelfde werking, en wat je voorkeur heeft.

 • Wordt dit traject vergoed door de zorgverzekeraar?

Gedeeltelijk als je alternatief verzekerd bent, kun je 25 tot 50 euro vergoed krijgen van elk consult van de Verliesbegeleiding. Na elk consult kan ik een factuur toesturen.

 • Kan ik op elk moment met dit traject starten?

Ja, mits mijn agenda het toelaat, kun je op elk gewenst moment starten.

Kosten zijn: 595,00  of in 2 termijnen betaald worden van 310,00 inclusief BTW. Een gedeelte krijg je terug van de zorgverzekeraar als je alternatief verzekerd bent