Eenzaamheid aanpakken: van overleven naar leven

Hoe kom je in volheid na een crisis?

In zeven sessies gedurende vier maanden leerde mijn eenzame cliënte zichzelf beter kennen. Door haar eenzaamheid aan te pakken ging ze niet meer in de overlevingsstand staan, maar begon ze weer echt te leven. Stilstaand bij de oorzaken van je eigen gedrag en die begrijpen blijken een sleutel tot gewenste veranderingen.

Een tijd geleden komt er een vrouw in mijn praktijk die er jong uitziet voor haar leeftijd. Ze had vele verliezen geleden in haar leven en kwam met de vraag dat ze van overleven naar leven wilde. Intuïtief komt bij mij in het kennismakingsgesprek naar voren dat ik niet meteen met haar de diepte in moet gaan. Maar stap voor stap moet ontdekken hoe ze nu overleeft en wat ze daarbij voelt. Wat voelt ze in haar lijf en welke emoties spelen daar een rol bij? En wat is leven dan? Welke beelden heeft ze daarbij? Wat voelt ze dan in haar lichaam? Zo wordt het voor haar duidelijk wat het negatieve beeld van overleven en het positieve beeld van leven is. Ze wordt zich meer bewust van signalen in haar lichaam en in haar gevoel.

women-samen

Haar grootste last was dat ze zich eenzaam voelde. Aangezien deze vrouw al op leeftijd is kies ik er niet voor om direct al haar verliezen aan te kijken maar aan de slag te gaan met wat voor haar het belangrijkst is en waar ze nu in haar laatste levensfase mee verder kan. Ze wil meer echt contact hebben met mensen maar ervaart tot nu toe dat haar vriendschappen niet gelijkwaardig zijn. Ze stopt hier veel energie in.

Samen kijken we wat haar aandeel hierin is. Ze blijkt erg zorgzaam te zijn voor haar vrienden maar niet zorgzaam genoeg voor zichzelf. Het blijkt samen te hangen met een onveilige hechting waardoor ze niet heeft geleerd om in relaties voor zichzelf op te komen en ook niet om haar grenzen aan te geven. Wanneer je een tekort aan liefde hebt gehad, zo ontdekt deze vrouw, wil je dat later bij een ander inhalen.

Deze vrouw is bij een toneelgroep en ook in het dagelijks leven speelt ze vaak onbewust toneel. Vanuit dit gegeven zijn we gaan werken met het idee van maskers. Op de bühne is ze gewend om verschillende maskers op te zetten en daarmee rollen te vervullen. In het dagelijks leven was ze ook gewend om zich achter een masker te verschuilen. Ze zette dan het masker van de onkwetsbare vrouw op waardoor ze niet hoefde te laten zien wat ze werkelijk voelde. Dit heeft haar het inzicht gegeven dat ze niet kreeg wat ze nodig had.

Hoe kun je gelijkwaardige relaties opbouwen?

We zijn stap voor stap gaan kijken hoe ze in bestaande en toekomstige relaties gelijkwaardiger kan zijn en we hebben dat ook in praktijk gebracht. Deze oefeningen hebben haar veel gebracht. Wanneer ze nu weer in dezelfde valkuil van de onkwetsbare vrouw dreigt te vallen herkent ze dat en kan het dan aanpakken. Ze overleeft niet meer maar leeft weer, samen met vrienden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s