Je leeft zoals je ademt

Herken je dit?

Voel je je gestrest en onrustig? Ben je verdrietig over wat er allemaal met je gebeurd is en maak je jezelf zorgen wat er nog meer kan gebeuren? Merk je op, wanneer het heel spannend is, dat je zelfs je adem inhoudt?  Je zou graag anders willen maar weet niet hoe? Dan is deze blog heel interessant voor jou.

Je leeft zoals je ademt

Als ademcoach zie ik bij de ademhaling van mijn cliënten hoe ze hun levensverhaal vertellen met hun lichaam.

Wanneer je veel onveiligheid hebt gekend in je jeugd, adem je vaak niet in je buik. Als er veel ruzie is geweest in jouw gezin van afkomst dan zie je vaak een oppervlakkige ademhaling, een ademhaling die niet opvalt en wat op dat moment veilig voelt.                                                                                                       

Of je kreeg de boodschap van jouw ouders, dat je hard moest werken om iets te bereiken, deze mensen zie je dat ze heel intensief ademen.  Als iemand bijvoorbeeld vaak gekwetst is, adem je niet volledig in je hart, om onbewust niet de pijn en het verdriet te voelen. Zoals de pijn van afwijzing naar zichzelf of door de ander. Of denkend/voelend niet goed genoeg te zijn, bezig zijn wat de omgeving van je vindt en jezelf daarop aanpast. En daar je zekerheid en vertrouwen uithaalt. Met deze wonden adem je niet uit volle borst naar je hart en kan de energie van onvoorwaardelijke liefde voor jezelf niet leven. Leven van: “ik keur mezelf helemaal goed, ik ben liefde, ik ben helemaal goed zoals ik ben, ik kan het alleen maar goed doen.”

Of bij mijn cliënt die alles in eigen beheer wil hebben, de touwtjes in handen willen houden, controle willen hebben over alles en iedereen. Hij ademde niet goed door bij zijn middenrif. Het middenrif (het driehokje bij je ribben bovenaan is het controlepunt dat zich daar bevindt) en is de schakel van hart en buik. Als je middenrif nauwelijks gebruikt bij de ademhaling heb je geen idee wat er in je leeft. Je komt niet bij je hartenergie, wat deze je wil vertellen wat er in je leeft. En je buik waar je emoties huizen kom je niet tot verwerking van jouw gebeurtenissen. En ben je een soort van wandelend hoofd want je weet niet wat er in je lichaam gebeurt en kan daar niet op reageren.

Mensen die moeilijk in hun buik ademen, durven onbewust niet naar hun emoties te gaan, naar het onderbewuste waar die huizen. Alles wat je niet hebt of hebt kunnen voelen, zet je daar onbewust vast. Met een buikademhaling en met een speciale ademtechniek ga je emoties doorvoelen en naderhand loslaten en kom je steeds vrijer in je lichaam. En dan voelt het veilig om heel je lichaam te gebruiken met ademen. Je ruimt steeds een laagje van emoties op, die je niet meer dienen. Je leeft dan niet meer in het verleden maar in het moment. In je buik zit je kracht en veiligheid. Hoe meer je in je buik ademt, ga je kracht voelen en kom je meer thuis in jezelf, steeds dichterbij jezelf wonen. Je leeft in het hier en nu en weet wat je te doen hebt.

Wil je hier meer van weten, boek dan een ademsessie met mij.

Ik hoop je te zien!

Lieve groet Anneke

Plaats een reactie