Na mijn angst heb ik mijn leven weer terug

Jolanda mijn client riep blij: “ik heb mijn leven weer terug!” Ze werd overmand door haar angsten en voelde zich depressief en uitgeput. Ze was altijd maar bezig met wat de buitenwereld van haar vond. Aspecten waar ze mee worstelde waren: “vinden ze me wel aardig”, “ben ik wel goed genoeg”, “ik voel me afgewezen”, “kan ik deze nieuwe baan wel aan”. We hebben aan haar zelfvertrouwen gewerkt, zodat ze steviger staat. Door meer zelfvertrouwen te krijgen en een betere relatie met zichzelf op te bouwen, is Jolanda niet meer zo afhankelijk van de buitenwereld. De basis van haar angsten kwamen vanuit haar jeugd omdat ze gepest werd.

Angst kan je leven overheersen Het kan je verlammen, zodat je niet in staat bent om jezelf verder te ontwikkelen. Daardoor stagneert jouw persoonlijke groei. Vaak lijden we meer van tevoren dan met de werkelijke gebeurtenis waarvoor we angst hadden. Ik hoor vaak van mijn cliënten, zoals van Jolanda, dat ze angsten hebben over hun buitenwereld. Of andere angsten zoals bijvoorbeeld in het heden met corona, word ik ziek of worden mijn dierbaren ziek en wanneer hebben we onze vrijheid weer terug?  

Wat gebeurt er in ons lichaam Angst voelen we heel sterk in ons lichaam. We hebben de drang te vechten, vluchten of te verstijven. Adrenaline wordt aangemaakt en geeft ons brein een seintje dat we moeten vechten of vluchten. Dat is een automatische en onbewuste reactie als je jezelf in een levensbedreigende situatie bevindt. Dit gaat via signalen van de thalamus (een hersendeeltje) aan de amygdala om alarm te slaan. De amygdala slaat te vaak alarm en kan geen onderscheid maken of er werkelijk gevaar is. Als de amygdala alarm slaat verhoogt de bloeddruk en hartslag, gaan we zweten en ontstaat afscheiding van stresshormonen in het bloed. De ademhaling gaat sneller of je stopt juist met ademhalen (dissociatie). Het zorgt dat we alerter zijn, meer kracht hebben om te kunnen vluchten of vechten.

Onderzoek De functie van angst is om ons te beschermen. We hebben realistische en onrealistische angsten. Zoals op de foto, als je een tijger ziet dan is er werkelijk gevaar. Als er niet zo’n duidelijke oorzaak is kijk dan waar de angst vandaan komt zodat je het herkent. Dan ga je jezelf meestal realiseren dat er geen levensbedreiging situatie aan de hand is. Dat geeft rust. De volgende stap is te onderzoeken in welke situaties de angst ontstaat.               

Onderzoek waar je angst(en) hun oorsprong hebben? Vaak is er in het verleden iets gebeurd wat nog triggert in het hier en nu. Als je deze angst onder ogen durft te zien, erbij durft te blijven en te voelen, kun je de angst verminderen en op den duur kwijtraken. Je angst heeft dan minder of geen vat meer op je leven en je ervaart innerlijke vrijheid. Vaak is de angst van vroeger niet meer relevant en ben je veilig in het nu. Het negeren van je angsten, net doen of het niet bestaat is geen optie. De angst komt steeds terug en mogelijk steeds groter met het gevaar dat je meer angsten gaat opbouwen.

Tips:

  • Deel je angsten met mensen waar je jezelf veilig bij voelt, dan gaat er lading af.
  • Laat de controle los. Houd je gevoelens en gedachten niet in want dat zorgt voor frustratie en dan kun je jezelf/ je lichaam niet bevrijden. Je kunt je angsten overwinnen door er over te praten en/of door gedragstherapie.
  • Op verschillende manieren kun je je lichaam en geest bevrijden. Bijvoorbeeld door mindfulness, yoga of andere vormen van beweging.
  • Ben voorzichtig met het gebruiken van cafeïne en chocolade. Het kan je juist angstiger maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s